La 27 martie, în calitate de Președinte al fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău, candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău, am susținut o conferință de presă, în cadrul căreia m-am referit la acțiunile fracţiunii PSRM în vederea soluţionării problemelor sociale ale locuitorilor capitalei.
Vă prezint Raportul integral privind acțiunile fracţiunii PSRM în vederea soluţionării problemelor sociale ale locuitorilor capitalei, dar și rezultatele obținute:
Din start, voi menţiona că nu ne-a fost deloc uşor să activăm, mai ales să promovăm iniţiative de ordin social. Aceasta pentru că în fruntea capitalei era un Primar (Dorin Chirtoacă), care trata cu ostilitate toate iniţiativele ce veneau de la fracţiunea noastră, iar în CMC erau mai mult de jumătate din consilieri (în mare parte liberali, dar nu numai ei), care-şi fixau agenda în funcţie de mofturile sau dorinţele Primarului general, de multe ori fără a intra în esenţa propunerilor noastre şi, fără a înţelege că de fapt ei se opuneau nu unor iniţiative ale PSRM, ci unor iniţiative care ţinteau îmbunătăţirea situaţiei chişinăuienilor. Dar, chiar şi în aceste condiţii, am reuşit multe lucruri frumoase.
În ultimii 10 ani, tarifele la diferite servicii au crescut de la 3-6 ori. În același timp veniturile populației s-au depreciat semnificativ, fiind astfel cu tot cu eventuale majorări ca pondere în puterea de cumpărare mai mici decît acum cîțiva ani. Cel mai mult au fost în acest sens afectate categoriile de persoane cu veniturile mici. Anume pentru susținerea acestor categorii n-aa fost orientată atenția ultimii ani.
Astfel, în anul 2017, la inițiativa PSRM a fost adoptată Decizia de a scuti pensionarii, persoanele cu dizabilități, familiile social-vulnerabile de plata surplusului de apă indicată în facturi (diferența dintre indicii contorului de apă comun și a contorului din apartament este achitată din contul bugetului municipal, și nu al cetățenilor). În rezultat, peste 38757 de familii au fost scutite de această diferență a datelor contorului de apă. De asemenea, colegii noștri în parlament au înregistrat proiectul de lege privitor la anularea scandaloasei legi 303. Este incorect din toate punctele de vedere ca oamenii să plătească pentru ceea ce nu consumă. Pe de altă parte luxul din oficiile și salariile, primele care sînt încasate la Apă Canal depășesc toate limitele normalității.
Voi aminti şi cu această ocazie că, anume ca urmare a insistenţelor socialiştilor, în 2016 a fost schimbat Regulamentul privind plata compensațiilor de 40% pentru achitarea facturilor pentru căldură în perioada rece a anului, fiind majorat plafonul persoanelor care pot beneficia de această asistență de la 2000 de lei venit pentru o persoană până la 3000 lei. Iarăşi, de aceste compensaţii au beneficiat 38 757 de familii. Pentru prima dată cu suportul colegilor noștri a fost modificat regulamentul astfel ca și familiile tinere care se stau la gazdă, în baza unui acord cu proprietarul să poată beneficia de aceste înlesniri.
Tot în anii precedenți, la propunerea PSRM a fost adoptată decizia de a achita compensații pentru călătoriile în transportul urban și suburban pentru persoanele în vârstă, persoanele cu un grad mediu de dizabilitate (inclusiv grupa 3) în limitele municipiului Chișinău (70 lei sau bilete de călătorie). Este vorba despre aproximativ 5.500 de persoane. De menționat că situația acestor persoane este una foarte precară, în același timp ei nu beneficiază de alte careva suporturi sociale din partea statului. Totodată, a fost mărit numărul pensionarilor care pot ridica ajutorul pentru călătoriile în transportul public cu peste 25.000 persoane (care din ele cu venituri de pînă la 2000 lei). Aceasta a fost o victorie comună a socialiştilor şi a beneficiarilor de aceste compensaţii, iar impactul a fost unul pe măsura aşteptărilor, lucru de care ne-am convins din discuţiile directe cu oamenii.
Un alt domeniu în care am acţionat prompt după depistarea problemelor existente a ţinut de transportarea gunoiului. Anume la inițiativa PSRM, a fost adoptată decizia de a aloca fonduri pentru achitarea compensațiilor pentru diferența de tarife la transportarea gunoiului. Astăzi de acest suport, beneficiază aproximativ 40.000 de familii.
Noi, socialiştii, ne simţim îndeosebi mândri de faptul că am reuşit să identificăm soluţia optimă pentru o mare problemă cu care se confruntau zeci de mii de persoane din Chişinău. La concret, din ianuarie, curent, mai bine de 28 de mii de beneficiari, care primeau asistenţă din partea Fondului de asistenţă pentru populaţie, au fost lipsiţi de această posibilitate. Aceasta s-a întâmplat drept urmare a Hotărârii Guvernului 152, prin care Fondul şi-a încetat activitatea din 1 ianuarie 2018. Lovitura a fost puternică, deoarece oamenii primeau fiecare de la 500 de lei în sus. La intervenţia noastră, a devenit posibil ca oamenii să-şi primească în continuare suportul din partea primăriei municipiului Chișinău. În acest context a fost elaborat proiectul de decizie și regulamentul cu privire la stabilirea modalității, dar și achitarea ajutorului material. Din 27 februarie curent acest lucru este posibil.
Grație acestor și altor intervenții, începînd cu ziua de mîine la oficiile poștale pentru 70.000 de pensionari, care au venitul pînă la 1450 lei pensia, pot ridica suma de 100 de lei ca suport înaintea sărbătorilor de paști. Aceste sume au fost prevăzute în bugetul municipal de către consilieri.
O preocupare importantă a fracţiunii socialiştilor în această perioadă a ţinut de grija faţă de nou-născuţi, de familii, în general. Astfel, socialiştii au propus şi au obţinut aprobarea deciziei cu privire la alocarea unei indemnizaţii unice pentru naşterea celui de-al treilea copil şi a următorilor copii – în cuantum de 2000 de lei, începând cu anul 2017. În anul 2017, de această indemnizaţie au beneficiat 735 de familii, iar pentru anul 2018 numărul preconizat de beneficiari este de 1000 de familii. De asemenea este în stadiul de definitivare amendarea regulamentului astfel ca familiile social-vulnerabile să poată obține acest suport începînd cu nașterea primului copil. Au existat
Nu a rămas în afara preocupărilor noastre nici alt domeniu important – activitatea instituţiilor preşcolare, mai bine zis retribuirea muncii angajaţilor din aceste instituţii. La concret, la propunerea socialiştilor, a fost aprobată Decizia privind suplinirea salariilor cu 50 la sută pentru angajaţii grădiniţelor de copii (dădace, bucătari, asistenţi de dădace, asistentele medicale, personalul auxiliar din grădinițele de copii etc.). De aceste suplimente au beneficiat 2 700 persoane. Totodată în multiple cazuri la nivel bugetar s-a intervenit pentru îmbunătățirea condițiilor și activității instituțiilor educaționale preșcolare. Este un capitol separat la care vom mai reveni.
Activităţile noastre în domeniul social au inclus şi acţiuni îndreptate spre soluţionarea problemelor persoanelor cu nevoi speciale. Cu această ocazie voi aminti că socialiştii au insistat pe alocarea de fonduri bugetare pentru achiziţionarea şi distribuirea tuturor celor care aveau nevoie de astfel de echipamente speciale, cunoscute sub denumirea de tonometre, adică termometre cu semnalizare acustică.
Totodată, zeci de persoane cu nevoi speciale, inclusiv cu deficiențe de vedere au beneficiat de intervenţii chirurgicale gratuite de protezare oculară.
Tot la iniţiativa socialiştilor au fost achiziţionate şi distribuite 600 de aparate auditive. De respectivele aparate au beneficiat persoanele ce aveau nevoie de ele, dar nu avea posibilitate să le procure.
Nu a fost uşor, dar, împreună cu colegii, am obţinut modificarea Regulamentului privind protezarea dentară pentru pensionari, veterani, persoane cu dizabilităţi, astfel reuşind să ajutăm persoane aflate în dificultate să beneficieze de servicii pe care singuri nu şi le putea permite. Astfel, de servicii de protezare dentară au beneficiat peste 1000 de persoane.
În întreaga lume unul din cele mai răspândite instrumente de ajutor nevoiaşilor sunt cantinele sociale. Evident, eforturile noastre au fost canalizate şi în această direcţie şi pentru noi este un motiv de bucurie faptul că de serviciile cantinelor sociale au beneficiat 5394 de persoane, acestora fiindu-le oferite circa 152 de mii de prânzuri calde. Poate că nu e mult, dar, totuşi, e un pas înainte, care arată şi solidaritatea noastră socială cu cei care au nevoie de ajutorul, de susţinerea noastră.
Tot cu gândul la oamenii care au nevoie de ajutor am fost şi atunci când, împreună cu colegii, am insistat şi am obţinut instalarea în policlinici a ascensoarelor speciale pentru cărucioarele de diverse dimensiuni pentru persoanele cu nevoi speciale. Astfel, la începutul lui 2018, au fost instalate cinci astfel de ascensoare interne, iar 10 ascensoare exterioare vor fi achiziţionate în acest an.
La capitolul persoane cu nevoi speciale, aş vrea să mai amintesc că anume socialiştii au insistat asupra elaborării și apărobării proiectului de decizie și regulamentului pentru alocarea de fonduri pentru persoanele care îngrijesc la domiciliu persoane cu diferite dizabilități şi persoane grav bolnave. Aceste fonduri au fost direcţionate către 600 asistenți personali. În acest sens beneficiind de toate garanțiile pot să se angajeze inclusiv rudele persoanelor nevoiașe.
De asemenea, o victorie importantă repurtată în această perioadă a ţinut de anularea taxei anuale „pentru întreţinerea mormintelor” în mărime de 120 de lei, care era percepută de la pensionari şi persoanele cu nevoi speciale pentru îngrijirea mormintelor rudelor. Socialiştii au avut o contribuţie decisivă în acest sens, fiind conştienţi că beneficiari direcţi sunt 40 000 persoane.
Proiectele majore care sînt în elaborare țin de programele municipale accesibile pentru toți. În special pentru cei tineri.
O altă mare problemă pe care am depistat-o şi în vederea soluţionării căreia am acţionat consecvent în această perioadă ţine de locuinţele sociale şi ameliorarea condiţiilor de trai. Astfel, la momentul actual, există circa 20 de rânduri pentru dobândirea de locuinţe sau ameliorarea condiţiilor de trai, în care sînt înregistrate aproximativ 16 mii de persoane. Pentru soluţionarea problemei respective, noi am venit cu un şir de propuneri concrete, printre care:
– Stabilirea statutului şi reglementarea numărului de apartamente neprivatizate, inclusiv cele aflate la balanţa instituţiilor publice şi a ministerelor. La momentul actual, cifra de apartamente neprivatizate nu o cunosc nici autorităţile.
– Implementarea, din sursele bugetului, a programului de asistenţă ipotecară: astfel, noi am propus achitarea integrală sau parţială a dobânzilor aferente creditelor ipotecare (de exemplu, pentru familiile cu mulţi copii). Prima rată, la fel, ar putea fi micșorată până la 10% datorită garanţiilor pentru bănci din partea municipiului.
– Identificarea de terenuri pentru construcţii intercalate în scopul organizării de licitaţii pentru firmele de construcţii – municipiul va avea un anumit procent din construcţie exprimat prin 12-20% din numărul de apartamente în blocul construit. Există posibilitatea identificării a cel puţin 30 de terenuri, unde ar putea fi real construite minimum 30-40 de blocuri fără a afecta interesele locuitorilor din preajmă. Astfel, ar putea fi obţinute circa 150-300 de apartamente, pe care le va primi municipiul.
– Implementarea, inclusiv cu implicarea suburbiilor, a programului de extindere a municipiului, ținând cont de Planul General al Chişinăului, precum și identificarea posibilităţilor de edificare a unor complexe cu aplicarea celor mai performante tendinţe urbanistice. Vom continua să insistăm pe aceste acţiuni, deoarece ele sunt unicele în stare să detensioneze situaţia legată de acordarea locuinţelor sociale şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai.
Realizările acestea frumoase pentru oameni, în primul rând, le-a obţinut o fracţiune de opoziţie, care permanent a fost obstrucţionată şi blocată în activitatea sa. „Dacă vocea noastră ar fi fost auzită de fiecare dată şi nu ni s-ar fi creat piedici artificiale, pornind de la egoism partinic şi interese politice, cu siguranţă am fi reuşit mult mai multe lucruri bune pentru locuitorii capitalei. Dar, indiferent de culoarea politică pe care o are sau o va avea conducerea Primăriei, Consiliul Municipal Chişinău, noi vom continua să luptăm pentru interesele oamenilor, ale capitalei, aşa cum ne-am angajat în precedenta campanie electorală şi aşa cum ne angajăm să o facem în fiecare zi, în cadrul întâlnirilor permanente pe care le avem cu cetăţenii”, a declarat șeful fracțiunii PSRM.”
Conferința desfășurată poate fi privită – aici.